14 Mayıs 2015 Perşembe

Doğal Saç Derisi Bakımı

Saç Derisi Sağlığı


Saç derisi kepeğin yol açtığı kuruluk, kullandığınız ısıyla çalışan saç şekillendirme cihazları, kış aylarında havanın kuru olması, kozmetik saç ürünleri ve güneş yanığı nedeniyle soyulabilir.

Saç derisinin soyulması bazı durumlarda egzama ya da mantar gibi cilt rahatsızlıkları nedeniyle de oluşabilmektedir. Saç derisinin kuruması genellikle kaşıntıyı da beraberinde getirir.

Deri hücreleri düzenli olarak yenilenir ve eğer yenilenmenin zaman aralığı azalırsa ya da cilt bakımı tam olarak yapılmazsa ölü deri hücreleri cilt yüzeyinde, saç derisinde birikme yapabilir.
Bu ölü deriler genellikle küçük, kuru ve beyazdır. Kuru saç derisinde bu ölü deri parçacıkları küçükken yağlı saç derisinde kepek yüzünden oluşan ölü deri parçaları daha büyüktür. Saç derisi yağlıysa kızarıklık ya da iltihap olmadan kaşıntılar meydana gelebilir.


Saç bakımı saç köklerinden başlar. Saç tellerinin dokusu ne kadar iyi, ne kadar parlak olursa olsun saç köklerine gereken özeni göstermezseniz saçlarınız bir süre sonra zayıf ve donuk görünmeye başlayacaktır.


Sağlıklı Saç Derisi içi Yapılması Gerekenler


Saç köklerini güçlendirmek için yapmanız gereken 3 şey var; birincisi saç derisini temiz tutarak bakteri, yağ oluşumunu engellemek, ikincisi düzenli masaj yaparak kan dolaşımını arttırmak, sonuncusu ise doğal yağlarla kurumasını engellemek. Bu 3 temel kuralı uygularsanız saç köklerini güçlendirip, cilt hastalıklarına ve kepeğe karşı koruma sağlamış olursunuz.

Saç derisinin tamamına yapılacak masaj için yetecek kadar hint yağı ısıtılır ve soğumaya bırakılır. Ilık duruma gelen hint yağı içerisine aynı miktarda elma sirkesi ilave edilerek karıştırılır. Elde edilen karışım saç derisine doğrudan masaj yapılarak uygulanır ve 15 dakika bekletildikten sonra normal şampuan ile yıkanır.


Saç Derisi Elma Sirkesi


Saçı ve saç derisini temizlemek için doğal saç bakımı rutinine ekleyebileceğiniz 2 basit uygulama var. İlki haftada 1-2 kez saçı sirkeli suyla durulamak. Bunun için 2-3 litre suya 1 su bardağı sirke ekleyin ve saçınızı şampuanladıktan sonra bu suya durulayın.

Sirke saç ıslakken koku yapabilir ancak saç kurudukça bu koku hafifler. Kokudan memnun değilseniz sıralamayı tersine çevirebilirsiniz. Yani önce saçınızı sirkeli suyla ıslatabilir daha sonra şampuanlayabilirsiniz. Sirkeli su saçı temizlemeye ek olarak saça hacim ve doğal bir parlaklık verir.


Saç Derisi Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerkenler

 

  • Saç yıkamada sabun kullanılmamalıdır. Sabun saç ve saç derisinin kısa sürede kurumasına neden olur.
  •  Kimyasallar içeren boyalar saça uygulanmamalıdır. Saç boyası saçtaki pH dengesini bozar ve saç derisi üzerinde bakteri ve mantar oluşumuna kolaylık sağlar.
  • Şampuan kullanımında ılık su kullanılmalı ve soğuk su ile durulanmalı ve çok sert şampuanların kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Klorlu suda yüzülmemelidir. Yüzme havuzları bol miktarda klorlu su içerir ve saç derisine zarar verir. En aza indirebilmek için yüzme sonrası ılık su ile duş alınmalı ve soğuk su ile durulanmalıdır. Ardından saç hafifçe plastik veya metal olmayan fırça yardımı ile fırçalanmalıdır.
  • Stres ve sinirden olabildiğince uzak kalınmalıdır. 
  • Çok sık yıkamak saçı ve saç derisini kurutur ve buna bağlı olarak saçlar cansız görünür ve kırıklar artar. Saçınızı haftada 1-2 kez yıkamanız yeterli. Çok yağlanıyorsa her iki yıkama arasında kuru şampuan kullanabilirsiniz.

Saç Derisi Kaşıntısına Öneriler


-1 tatlı kaşığı tuz, -1 çorba kaşığı biberiye yağı, -1 çorba kaşığı üzüm sirkesi, -4 adet aspirin
Aspirinler fazla az su içerisinde eritilir. İçine tuz, biberiye yağı ve üzüm sirkesi ilave edilir. Hazırlanan karışım; saç derisine sürülür. Bu şekilde 3 saat beklettikten sonra saçtan durulanır. Kafa derisindeki kaşıntıyı, zamanla kesen bu maske haftada bir kez yapılabilir.

-1 çorba kaşığı hintyağı, -1 yumurta sarısı, -1 çay kaşığı tuz, -1 çorba kaşığı alkol
Karışım tam olarak tek bir kıvama gelene kadar karıştırılır. Saç köklerine yedirilir. Bu şekilde iki saat beklemeniz gerekir. Saç dibindeki kaşıntıyı önleyici bir maskedir. Bu maske haftada iki kez uygulanabilir. Şayet kaşıntınız azalırsa veya tamamen geçerse maskeyi 3-4 ay boyunca   ayda bir kez kullanmaya devam edin.

-1 şişe maden suyu
Maden suyu duştan çıktıktan sonra saça dökülür. Maden suyunun içinde bulunan mineraller, saç köklerindeki kaşıntının önüne geçer. Maden suyunu saça döktükten sonra durulamanıza gerek yoktur. Faydalı bir içecek olduğu için; saçı ve saç derisini besler. Bu şekilde kaşıntılar azalır ve saç kökü nefes alır. Haftada iki kere uygulayabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Saçlarım beceriksiz kuaför yüzünden yandı mısır püskülü gibi şekilsiz tuhaf bir yapı ve renk oldu farklı bir kuaföre gittim kestirmeye ama kesmek yerine bana doğal keratin kullanmamı söyledi ürünlerden kendisinde varmış uyguladı ve saçlarım en azından biraz daha yumuşak ve güzel göründü hemen isimlerini falan aldım patentli falanmış güvenle kullandım doğal keratini ve saçlarım düzeldi ve saçlarımı da istediğim renge boyadım.

    YanıtlaSil