3 Kasım 2013 Pazar

Seboreik Dermatit Nedir



Seboreik dermatit; oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilen ve fazla yaygın bir şekilde rastlanan bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık ile kulak ve göğüs ortasında, saçlı deri ve göz kapaklarında kırmızı renkli ve kaşıntılı bir döküntü oluşur. Aynı zamanda kasıklar, göğüs altı ve göbek çukurunda da görülebilir.
Seboreik dermatit tedavi edilebilir bir deri hastalığıdır. Seboreik dermatit bulaşıcı değildir, kötü tabiatlı değildir ve diyetle ilgisi yoktur. Aşırı yağlanma ve yağ bezi sayısının en fazla bulunduğu alanlardaki iltihaplanmaya seboreik dermatit denir. Genellikle derinin seboreik alanlarında yerleşen, fakat kesin nedeni belli olmayan enflamatuar ve kaşıntılı bir hastalıktır. Toplumdaki sıklığı %1-3 gibidir. Bu durum en fazla baş derisinde, burun kenarlarında, kaşlarda, göz kapaklarında, kulak arkasında ve göğüs ortasında görülür. Bu alanlara göbek (göbek deliği), koltuk altı, göğüsler ve kasık da eklenebilir. Bu durumdan etkilenen alanlarda kızarıklık ile sarımtırak bir kepeklenme ve yağlanma görülür. Genellikle hafif bir kaşınma yapar. Baş derisinde kızarıklık olmaksızın gelişen sert kepeklenme ile karakterize edilir. Deride iltihaplanma yoktur. Aşırı yağlanmada ise deride fazla yağlılık görülür. 

Özellikle baş derisi ve yüz kısmında olur. Kırmızılık ya da deride kepeklenme yoktur. Aşırı yağlanmanın bir sonraki boyutu ise seboreik dermatittir. Seboreik dermatitte hem kızarıklık, hem yağlanma hem de kepeklenme görülür. Yüz yerleşiminde eritemli zeminde, daha ince skuamlar vardır. Kaş içleri, burun, yanaklar en sık tutulan alanlardır. Sakal ve bıyık altında da sık olup, kıllar kesilince geriler. Blefarit sık görülür, göz kapak kenarları kırmızı kepeklidir. Kulak arkaları ve içlerinde eritem ve tipik skuamlar vardır, bazen sulkusta fissürler olabilir. Gövdede özellikle erkeklerde göğüs ortasında, daha az olarak da sırt ortasında net sınırlı eritemli, yağlı skuamlı net sınırlı plaklar halindedir. Seyrek olarak koltukaltı ve kasık yerleşimi olur, skuamsız oldukları için yanıltıcıdır. Fazla ender durumlarda generalize formlar veya eritrodermi görüntüsü ortaya çıkabilir.
Kimlerde seboreik dermatit görülür?
Bu hastalık 3 yaş grubunda sık görülür: bebekler(konak), orta yaş ve yaşlılarda. Bazı bebeklerde seboreik dermatit sadece bez bölgesinde görülür ve başka hastalık tabloları ile karışır. Seboreik dermatit diğer yaş gruplarında meydana geldiğinde iyileşip tekrar etme özelliği gösterebilir. Seboreik dermatit yağlı cilde sahip kişilerde sıktır ve akne ve sedef hastalığı ile birlikte görülebilir. Mantar benzeri bir organizmanın seboreik dermatite seçenek açtığı düşünülmektedir.
Seboreik dermatit tedaviye fazla çabuk yanıt verir. Hafif vakalarda kendiliğinde iyileşebilir. Ancak tekrarlayıcıdır. Hastalığın oluşmasını ve tekrarlamamasını önleyen bir tedavi yoktur. Hastalık tedavi ile düzelir ve düzenleyici önlemlerle kontrol altına alınabilir.
Seboreik Dermatitin Belirtileri
Yaygın seboreik dermatit belirti ve bulguları şunlardır:
• Deri iltihabı (kızarıklık)
• Kafa derisi üzerinde yamalı pullanma veya kalın kabuklanma
• Kafa derisi veya saç, kaş, sakal veya bıyıkta sarı ya da beyaz kepek.
• Göğüs, koltuk altı, uylukların karın ile buluştuğu alan (kasık) ya da erkek skrotumu da dâhil olmak üzere vücudun diğer alanlarında, pul pul dökülen beyaz veya sarı kepeklerle kaplı kırmızı, yağlı cilt.
• Kaşıntı ya da ağrı
Seboreik dermatit, en sık saçlı deriyi etkiler fakat deri kıvrımları arasında ve yağ bezleri fazla olan cilt üzerinde de oluşabilir. Kaş üstünde ve arasında, burun ve kulakların arkasında, göğüs kemiği üzerinde, kasık bölgesinde ve bazen de koltuk altında gelişebilir. Birçok insanda, bu kronik bir durumdur. Büyük olasılıkla dönüşümlü olarak belirti ve bulguların iyileştiği ve daha da kötüye gittiği zamanlardan oluşan dönemler yaşanır.
Yamalar, kalın, sarı, kabuklu veya yağlı olabilir. Beşik kepi olan bebeklerde yüz ve bebek bezi alanı da etkilenebilir. Bebeklerin çoğunda, seboreik dermatit bir yaşına kadar kendiliğinden ortadan kalkar.

Yaşam Tarzı ve Ev Tedavileri
Aşağıdaki reçetesiz tedaviler ve kişisel bakım ipuçları, seboreik dermatiti kontrol etmeye ve yönetmeye yardımcı olabilir:
• Önerilen programa uyarak saç, medikal bir kepek önleyici şampuan ile yıkanır. Netice alınmazsa, farklı bir aktif madde içeren başka bir şampuan denenir.
• Reçetesiz bir anti fungal krem kullanılır. Reçetesiz ketokonazol uygulanması yararlı olabilir.
• Etkilenen bölgeye kaşıntı önleyici krem ya da losyon uygulanır. En az %1 hidrokortizon içeren reçetesiz bir hidrokortizon kremini kısa süreli kullanmak geçici olarak kaşıntıyı yatıştırabilir.
• Sert sabunlar ve deterjanlardan kaçınılmalıdır. Vücut ve kafa derisindeki sabunun tamamen durulandığından emin olunmalıdır.
• Yumuşak dokulu pamuklu giysiler giyilmelidir. Bu, cildin etrafında havanın dolaşmasına ve tahrişi önlemeye yardımcı olur.
• Sakal veya bıyıklar tıraş edilmelidir. Seboreik dermatit, bıyık ve sakal altında daha kötü olabilir.
• Mümkün olduğunca kaşımaktan kaçınılmalıdır. Kaşıma hastayı daha fazla rahatsız ederek ve enfeksiyon riskini artırarak tahrişi artırabilir.
Beşik Kepi
Beşik kepi genellikle birkaç ay içinde kendiliğinden geçer. Bu esnada hafif bir bebek şampuanı ile bebeğin saçı günde bir kez yıkanır. Şampuanı durulamadan önce küçük, yumuşak kıllı bir fırça ile pullanma gevşetilir. Pullar kolay yumuşamaz ise bebeğin kafa derisi üzerine birkaç damla mineral yağı veya hindistan cevizi yağı sürülür. Yağın birkaç dakika pullanmaları yumuşatmasına izin verilir, ardından fırçalanır ve her zaman yapıldığı gibi bebeğin saçı şampuanlanır.

Beşik kepi sürerse ya da şiddetli görünüyorsa, doktor medikal bir şampuan, losyon ya da diğer tedavileri önerebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder